Spårarna tar tändamärket

I slutet av förra terminen fick Spårarna rösta på ett antal intressemärken som de var intresserade av att ta. Märket som vann var Tändamärket.

För att få ta tändamärket skall scouten kunna:

• Tända en tändsticka och provat att tända en lykta och en eld.
• Känna till vilka risker levande ljus och eldar innebär och ha diskuterat hur man ska bete sig i närheten av ljus och eld.
• Veta vad du ska göra om du bränner dig.

Scouterna får öva på grunderna till eldning och uppnår målspåren problemlösning, känsla för naturen och aktiv i gruppen.

Denna termin har Spårarscouterna därför haft möten som har kretsat mycket kring eldning. Första mötet på temat var att scouterna fick träffa brandkåren. De pratade om varför saker brinner, hur man släcker och vad man ska tänka på när man ska elda. Mötet efter det fick patrullerna lära sig hur man späntar stickor och hanterar en kniv, leta efter “knaster” och öva på sjukvård som är bra att kunna när man ska elda och använda kniv. Spårarna fick även laga mat på stormkök och då lära sig att hantera värmen och lågor. Varje möte har patrullen dessutom fått tända lykta som startceremoni.

Tillslut var det dags för eldprovet! Scouterna delades upp på våra fem eldstäder. Där fick de spänta stickorna i mindre storlek och lära sig hur man tänker när man bygger upp en eld och att man måste mata på elden när det väl brinner. Alla fem grupper fick upp stabila eldar och de var så nöjda, fick varm nyponsoppa och kom hem rökluktade.

Spårarna avslutade eldandet denna termin med att vara med och tända Valborgsmässoelden. Resten av terminen skall scouterna få pyssla lite, plantera växter, upptäcka stranden och vara med på sommarläger (där de visserligen också kommer få elda och laga mat).

 

Om Andrea

Scoutledare
Det här inlägget postades i Spårarscout. Bokmärk permalänken.