Sommarläger 2014 – Yggdrasil

Yggdrasil lägermärketUnder sista veckan i juli och första helgen i augusti bodde 17 scouter och totalt 7 ledare från Hindås scoutkår på en äng utanför Rydal i Marks kommun på lägergården Apelhult. Scoutkåren delade byn Sconeg med scoutkåren Gripen och Burlövs scoutkår så totalt var vi ungefär 45 scouter i byn.

Det var en härlig lägervecka med vikingaskeppsrace, lägerliv, kanotpaddling och mycket bad. Första lördagen och söndagen byggde vi upp lägerplatsen på byn tillsammans. Tält restes och det byggdes en spis, diskställ, matberedningsbord, en portal/flaggstång och ett matbord. På måndagen var första programpasset. Scouterna fick tillverka ett smycke som föreställde trädet Yggdrasil och tova ett band till det. Scouterna tyckte att det var lite pilligt men att hålla på med hantverk är ganska kul samtidigt!

På tisdagen hade vi Upptäcktsfärd i kanot. Scouterna reste, liksom vikingar, till olika länder, bland annat, England, Turkiet och Kanada. Vi fick lukta på kryddor, skjuta med pilbåge och tillverka ett cerat. Det var en händelserik paddlingsfärd då några av scouterna inte paddlat så mycket innan men med hjälp av mer erfarna scouter och ledare kom alla hem så småningom. På kvällen avrundade vi med ett lägerbål för byn tillsammans med Håbo scoutkår.

Onsdagsförmiddagen ägnades åt vikingaspel. Scouterna fick prova på att kasta yxa, skjuta med armborst och blåsrör och utmana varandra i dragkamp och kuddkrig. Vid lunch anlände Spårarscouterna och de fick göra vikingasköldar, liksom de andra scouterna gjort tidigare. På kvällen hade hela lägret lägerbål och vi fick sjunga allt från “Munkar” till “Fader Abraham”.

Under dessa tre dagar fick scouterna även prova på olika “biljettaktiviteter” och spontanaktiviteter. Det hanns bland annat med att springa runt i vattenbollar, hoppa studsmatta, smida, spela ett enormt “Ticket to ride”, segla eller spela Catch the flag eller strutfotboll, eller bara ta det lugnt på byn med lite pyssel eller slappande i tältet.

Under torsdagen var det dags för vikingamarknad där alla fick provsmaka typisk vikingamat. Det fanns t.ex. bröd över elden med egenkärnat smör eller olika marmelader. Under dagen var det även besöksdag och en hoppborg och en klättervägg provades på. På kvällen var det vikingabåtsrace och Sconegs båt kom på tredje plats!

På läger är en stor del att laga mat. I vår by var alla scouter uppdelade i Matpatruller så varje dag fick varje scout förbereda, laga och dela ut en måltid till hela byn. Favoritmaten under veckan var nog korvgrytan med pasta eller rosébiff med potatis. Även äppelfläsk och ärtsoppa gick hem förvånansvärt bra. Det är väl så att när man är ute smakar allt gott!

Under fredagseftermiddagen gick alla ett spår i skogen. Där träffade vi på olika personer från Vikingatidens mytologi. Freja, Oden och Thor för att nämna några. Scouterna fick testa sina kunskaper i samarbete, klurighet och chifferkunskap och fick förhoppningsvis lära sig mer om vikingarnas idoler. Kvällen bjöd sedan på avslutning med en crazy modevisning och disco!

På lördagen packade vi ihop lägret, gick en skallgång för att plocka upp det sista skräpet och lämnade sedan lägerängen med endast lite gulnat gräs där tälten stått, som spår efter att vi varit där. Precis så som det skall vara.

Stort TACK till alla scouter och ledare (och distriktet, lägerledningen och funktionärer) som gjort detta lägret till ett härligt scoutminne!

Om Andrea

Scoutledare
Det här inlägget postades i Äventyrarscout, Kåren, Läger & Utfärder, Spårarscout, Upptäckarscout. Bokmärk permalänken.