Stjärnäventyret

Redan på fredagen reste de äldre scouterna, Äventyrarna och Utmanarna till Bockudden för att ha en myskväll och allmänt chill. Det spelades lite kort och gitarr.

Spårarna och Upptäckarna samlades på lördagen och blev indelade i grupper. Vi hade fått mystiska meddelanden som var skrivna i chiffer. Det visade sig att två varelser från planeten Vercius hade bott på jorden i 285 år men nu ville hem. Scouterna skulle följa en markerad väg till Bockudden för att hjälpa dem att hitta farkostdelar som låg runt udden. Det var tungt att bära ryggsäcken så långt men scouterna kämpade på.

Väl framme passade scouterna på att upptäcka runt husen innan de kunde inkvartera sig. Det var som tetris men tillslut fick alla spårarna som ville sova på loftet plats. Mysigt!

Scouterna fick köttbullar och makaroner till lunch ute på berget, så att de skulle orka gå hela vägen på jakten efter farkostdelar. Det var en vandring på ca 3 km där scouterna gick i blandade patruller. Längst vägen lärde sig scouterna om planeter, stjärntecken, övade sitt minne och samarbetsförmåga, lärde sig om avstånd och knöt knopar.

Efter vandringen var det skönt att få lite fri tid, att bara hänga, vila sig, gunga eller leka mörkerkurragömma. Sen blev det go’ fika med (glutenfri) kladdkaka! Mums. Efter fikan fick de scouter som ville, göra en garnplanet, antingen som en garntoffs eller som ett “garnnystan”. Tyvärr krympte vissa ballonger så allas “garnnystan” blev inte så lyckade men alla fick med sig något.

Det började kurra i magarna och vad passande då att det var dags för middag! Tacos! Valmöjligheterna var oändliga kändes det som när köket ställde upp till buffé. Lyxigt.

Efter middagen var det dags för raketuppskjutning. Scouterna samlades och tände en startbana. Vi signalerade med tomtebloss och *PANG* raketen for iväg med en smäll. Ytterligare extrakapslar avfyrades och försvann i mörkret.

Det var blåsigt och kallt ute nu, så det var skönt att efteråt få gå in i stugan och samlas vid brasan för att ha lägerbål. Det blev ett rivigt lägerbål med bland annat Munkar, En kulen natt och Gasflygmaskinen.

Kvällen löd mot sitt slut. Spårarna kröp upp på loftet och fick höra en god natt saga, Saga och Sanders resa till rymden, medan Upptäckarna, Äventyrarna och Utmanarna hängde kvar i det andra huset och spelade lite kort, åt lördagsgodis och chillade.

Klockan åtta var det väckning för de små. De hann packa ihop en del av sina saker innan det var dags för frukost. De äldre scouterna fick lite sovmorgon och ligga och dra sig eftersom vi åt frukost i skift. Havregrynsgröt, smörgås och till och med ägg! Kökschefen hade lyxat till det igen.

Efter lite mer packning och städning hanns det med lite fri tid innan det var dags för söndagens skattjakt! Scouterna delades upp i fyra grupper. De två spårarpatrullerna gjorde varsin skattjakt åt varandra och de äldre gjorde för varandra. Det var ledtrådar som; gå till kanoterna, en bild på en båt, en gåta eller ett kort chiffer. Skatten var en silvrig rymdsten fylld med lite godis och ett recept på potatis och purjolökssoppa.

Det var dags för lunch och scouterna samlades i nya patruller för att laga soppan på stormkök. En scout var först väldigt tveksam till receptet. “Det är lök i, jag kommer inte gilla den” men efter att soppan var gjort och smakad på var det denna scout som ville ha påfyllning först. Mat smakar alltid gott i naturen (när man har gjort den själv).

Efter diskningen var det dags att ta på sig ryggsäckarna för att gå tillbaka kilometern till vägen och de mötande föräldrarna. “Är vi redan framme?! Det kändes som att det bara tog 2 minuter tillbaka” sa en glad scout förvånat när hon såg vägen.

Allt som allt lämnade alla 30 ledare och scouter Bockudden glada och nöjda, fyllda av energi men samtidigt jättetrötta av all frisk luft och alla nya intryck (och för lite sömn). Hoppas vi ses igen på nästa övernattning.

 (PS. bilder kommer)

Om Andrea

Scoutledare
Det här inlägget postades i Äventyrarscout, Läger & Utfärder, Spårarscout, Upptäckarscout, Utmanarscout. Bokmärk permalänken.