Utmanare på flottfärd på Klarälven

Blankt vatten, blå himmel

Onsdagen den 12 juli åkte fem Utmanare och en ledare mot Värnäs norr om Stöllet i Värmland för flottfärd på Klarälven. Första natten sov vi på Värnäs lilla camping. Efter att fått tilldelat oss två flottar och vi burit på all packning bar det iväg längs Klarälven. Vi kopplade ihop båda flottarna så vi hade relativt gott om utrymme. Torsdagen bjöd på strå- lande sol på förmiddagen och hällande regn och vind på eftermiddagen.  Vi fick jobba lite för att hålla flotten i strömfåran då det blåste som mest, men för övrigt var det en mycket avkopplande och skön dag. Framåt kvällen lade vi i land och det var dags för middag.  Knotten svärmade som svarta moln på himlen efter att regnet hade upphört, så det var full mundering med kläder, djungelolja och myggnät som gällde. God köttfärssås och spagetti blev det i alla fall.

Johan är något fuktig...

Nästa morgon var det dags för morgondopp i Klarälven. Framåt tiotiden var vi redo för avfärd. Vi började dagen på flotten med en utsökt och lång frukost med allt som ska finnas på ett frukostbord. Vädret var underbart! Lagom varmt, växlande molnighet och lite vind. Vår teknik för att hålla flotten i strömfåran blev allt bättre och vi kunde flyta med i mitten av Klarälven under flera timmar i taget.  Vi njöt, solade, sov, fikade, tog oss in till land för kissepaus, fiskade, ritade, åt salladslunch, njöt, snackade, fikade och åt godis, stakade och paddlade lite, åt en underbar middag och tittade på solen då den sakta gick ner bakom trädtopparna.  Efter tolv timmar på flotten lade vi i land på en strand för att gå upp till Camp Djupdalen. Eftersom vi sov i 4manna-tält kunde vi inte sätta upp tälten på flottarna. Vi behövde alltså en markyta att sätta upp tälten på. Längs älven är stränderna oftast mycket branta och det är svårt att hitta en tillräckligt stor gräsplätt för ett större tält. Dessutom var vi uppmanade att inte “fricampa” eftersom det sliter så hårt på naturen längs älven. Camp Djupdalen var en mycket liten, fint anordnad camping. Ägaren var otroligt vänlig och positiv. Efter en lång dag somnade vi ovaggat. Nästa morgon hade vi bestämt att gå upp tidigt eftersom det skulle bli regn tidig förmiddag.  Alla kom upp snabbt och vi åt en god frukost.

Frukostdags på flotten

Väl packade på flotten bar det av mot Ekshärad.  Några lugna timmar förflöt med bad från flotten, fiske, paddling för att komma ur bakvatten från en bäck, fika, vila och njutning av diverse slag.   Vid lunchtid anlände vi till Ekshärad. Just när vi förtöjt flotten vid stranden började det regna. Vi beslutade oss för att äta en riktigt god lunch under vindskyddet på flotten innan vi packade ihop och åkte hemåt.  Framåt eftermiddagen var vi åter på väg söder ut efter 3 njutbara och mysiga dagar på Klarälven.

Ett riktigt gott scoutminne!
/Lena

Det här inlägget postades i Läger & Utfärder, Utmanarscout. Bokmärk permalänken.